Välkommen till tygfakta. På denna sidan har vi samlat så mycket information som möjligt om tyg, läder och trä och hur du bäst tar till vara på dina möbler.
Länk till alla våra tyger för alla våra leverantörer på en plats
Du vet väl att alla tyger går att köpa i metervara om du vill. Du hittar dom under möbeltyger.
Martindale (Md) slitstyrka i tyg
Martindale är ett mått på slitstyrka i ett tyg. Ett godkänt möbeltyg skall ha över 15 000 Md. För offentlig miljö och andra platser med mycket slitage rekommenderas minst 30 000 Md. Martindale(Md) mäts genom att man gnuggar ett trubbigt föremål mot ett tyg tillräckligt många gånger för att en tråd skall gå av, så att en maska uppstår i tyget. Ju högre Md desto bättre.
Tygs ljuskänslighet
Tygs ljus styrka mäts i grå skala eller blå skala. Det vill säga hur UV beständigt tyget är och hur bra färgerna håller i längden. Skalan är från 1-8 och det minsta godkända är 4 och över 6 är extremt bra. Vi kan vid förfrågan erbjuda dessa fakta för alla våra tyger men har inte skrivit ut det på alla soffor på vår sida.
Känslighet mot noppor i ett tyg
Det finns även metoder för att mäta tygets känslighet för nopp bildning, detta påverkar inte slitstyrkan i tyget men kan påverka utseendet på tyget med tiden. Det vanligaste måttet är Pilling som mäts i 1-5 där 5 är bäst, även kallat fastness to rubbing.
Brandskydd/ flamskyddsmedel
Det finns klassificering av möbel tyger. Den är svår att förstå för den som inte är insatt och brukar inte uppges av alla tillverkare t.ex: Klass B1 enl. DIN 4102 part 1. Det finns teflon behandlingar och flamskyddade tyger med mera men detta är ofta ingen optimal säkerhet för brand. Det viktigaste för brand säkerhet i en soffa är faktiskt att tyget är tjockt och av bra kvalitet så att det har en längre brinn tid så att elden inte når beklädnadsmaterialet så fort. Mer information om detta finns hos konsumentverket se länk.
Konsumentverket: Säkerhetskrav för brand i lös textil inredning och möbler
Har ni frågor eller vill veta något när det gäller brandklasser på något av våra tyger så tar vi gärna fram den informationen till er.
Flamskyddsmedel
Bromerade flamskyddsmedel är förbjudna inom EU och alla flamskyddsmedel som som används inom möbelindustrin i Europa är av miljövänligare sort. Är du skeptisk till flamskyddsmedel så kan du med got samvete välja en soffa från Bäddsoffexperten då våra leverantörer inte behandlar sina tyger eller stoppningen i sina möbler med flamskyddsmedel.
Anledningen till att flamskyddsmedel används i bäddsoffor är främst att lagstiftningen i två stora marknader USA och Storbritannien ställt krav på detta. Även i Sverige finns det situationer där det ställs krav på detta t.ex vid offentlig upphandling.
Bäddsoffexperten säljer bara kvalitets möbeltyger som håller måttet för brandskydd och har därför som ambition att sälja bäddsoffor fria från flamskyddsmedel.
Letar du efter mer information om madrasser och bäddsoffor? På vår hjälp med att välja sida har vi massor med information om olika madrasser, deras innehåll och olika sorters bäddsoffor.
Möbelvårds-rekommendationer från Leather Master
Vi säljer kvalitetsbäddsoffor som håller länge och för att du skall känna dig trygg med ditt köp säljer vi även hela Leather Masters sortiment av möbelvårdsprodukter med t.ex textillim och fläckborttagningsmedel om olyckan skulle vara framme
Du hittar dom under Möbelvårdsprodukter.
Fläckborttagning på textil
När det gäller fläckproblem på textil varierar lösningen mycket beroende på vad det är för material och vad materialet har för egenskaper. Många textilier är exempelvis märkta med kemtvätt och tål därmed inte vatten eller vattenbaserade produkter. Kontrollera alltid vad som står på tillverkarens skötselråd.
Det är också viktigt att alltid testa produkten på ett ställe som inte syns innan själva behandlingen påbörjas!
- De flesta fläckar går bort med vanligt vatten eller Textile Cleaner / Microfiber Cleaner.
- Följ alltid tillverkarens rekommendationer.
- Ju förr man behandlar en fläck desto lättare är den att få bort.
- Gör alltid en ”blindtest” före fläckborttagning, för att vara säker på färgäkthet m.m.
- Om möjligt, skrapa bort överskottet av fläcken med ett trubbigt föremål före behandling.
- Om möjligt, arbeta bort fläcken från textilens baksida.
- Placera tillräckligt med sugande ofärgat papper eller textilmaterial på undersidan av den fläckade textilen. Flytta det sugande materialet allteftersom fläcken överförs.
- Bearbeta fläcken i cirklar utifrån och in mot mitten genom att badda upp och ner. Gnid ej, eftersom det sliter på tyget.
- ”Trumma” med exempelvis en diskborste på fläcken, det gör att fläcken löses upp fortare.
- Undvik ringar efter fläckvätskorna genom att lämna en fuktig zon i yttre cirkeln.
- Om möjligt – vät ytan ända ut till nästa söm, för att undvika vattenringar.
- Konstatera typ av fläck, t.ex. vattenbaserad, fettbaserad, lösningsmedelsbaserad, etc. för att kunna få bättre och snabbare hjälp vid behov
Microfiber
Ett material som blir allt populärare idag är microfiber. Det är ett syntetiskt material och har fått sitt namn av att fibrerna som tyget tillverkas av är extremt tunna. 1 mil av fibern vägen inte mer än 1 gram. Microfiber-möbler har ofta en lite mocka-liknande känsla, och är som regel lätt att göra rent från fläckar och spill.
Om din soffa blivit solkig eller lätt smutsig fräschar du upp den på följande sätt:
Blöt en microfiberduk under kranen i hett vatten. Tillsätt några pumptag med Textile Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så smutsen lyfts upp från tyget
Den andra typen är impregnerad och spill från vätskor med mera stannar ovanpå. Denna typ av microfiber bör man återimpregnera med jämna mellanrum för att skyddet inte skall försvinna. Låter man bli att impregnera denna typ av möbel, kommer eventuella fläckar att gå ner i tyget och sedan vara mycket svåra att få bort.
Den vardagliga skötseln av båda typer av microfiber gör man bäst så här:
Blöt en microfiberduk i hett vatten. Tillsätt några pumptag med Microfiber Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.
Microfiber som från början är fläckskyddsbehandlad återskyddas 2-4 gånger per år eller vid behov. Detta gör man med Textile Protection.
Microfiber är ett syntetiskt material och har fått sitt namn av att fibrerna som tyget tillverkas av är extremt tunna. 1 mil av fibern vägen inte mer än 1 gram. Microfibermöbler har ofta en lite mocka-liknande känsla, och är som regel lätta att göra rena från fläckar och spill.
Det finns två huvudtyper av microfiber, som skall tas om hand på helt olika sätt. Den första typen är oimpregnerad. Spill från vätskor släpps igenom och fastnar inte så lätt i tyget, och eventuella fläckrester är i regel lätta att rengöra. Denna typ av microfiber behöver ingen impregnering.
Lädertyper
Anilin
Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i Anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.
Semianilin
Semianilin är ett Anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett Anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett Semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga.
Täckfärgat läder
Täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndskraftigt och tåligt läder.
Bycast
Bycast är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, dvs plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.
Nubuck
Nubuk är slipat Anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta.
Skötselråd för läder från Leather Master
Vardaglig skötsel
De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används, tillförs fett från till exempel händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet, löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar som resultat.
Beroende på vad din möbel är gjord i för lädertyp och hur mycket du använder den, behöver den olika mycket skötsel och omsorg. Det finns dock ett par tips för alla lädermöbler.
- Placera ej din möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.
- Skydda möbeln mot direkt solljus under längre perioder.
- Håll damm och smuts borta från möbeln. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör med Soft Cleaner / Nubuck Pad regelbundet, givetvis beroende på hur mycket möbeln används.
- Våra skyddsprodukter (Leather Protection Cream / Nubuck).
Skötselråd Bycast
Behandla möbeln med Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
Protection / Soft Life) skyddar ytan mot spill och fläckar, förbättrar slitstyrkan och gör möbeln lättare att göra ren om olyckan är framme.
Skötselråd Anilin, Semianilin, täckfärgat läder
Innan möbeln tas i bruk, behandla gärna med Leather Protection Cream. Detta gäller särskilt känsliga anilin-läder, som har ett litet eget skydd. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier
I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Maxi Protection kit) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt.
Skötselråd Bycast
Behandla möbeln med Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Behandlingen med Soft Life bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.
Skötselråd Nubuck
Eftersom Nubuck är extremt känsligt för fläckar bör man lägga ner lite extra tid på att ta hand om sin möbel. Innan möbeln tas i bruk, skydda den med Nubuck Protection. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör regelbundet med Nubuck Cleaning Pad, som avlägsnar lätt smuts och fräschar upp ytan. För fläckar eller svårare smuts använd Nubuck Cleaner. Återskydda med Nubuck Protection 2-4 gånger om året. Se bruksanvisning på etiketterna.
Trä
Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Dessa kan också ytbehandlas på massor av olika sätt. Beroende av vilket träslag och ytbehandling din möbel är tillverkad med skall du sköta om den på olika sätt. Dock finns ett par tips för alla trämöbler.
- Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt.
- Torka upp spill från vätskor omedelbart.
- Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan. Använd underlägg
- Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa, eller använd Microfiberduk.
- Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
- Vid skada på möbeln, kontakta din möbelhandlare för råd.
Såpat trä
Att såpa trä är en gammal metod och används ofta istället för olja för att undvika att ge träet den något gulare färgtonen som oljan ger. För att behålla det ljusa och fina utseendet på din såpade möbel använder du Natural Soap Protector. Den ger ett visst skydd mot fläckar och spill samtidigt som den behåller träets ljusa naturliga färg.
Vitsåpat trä
För att behålla och i vissa fall förstärka den ljusa tonen på en vitsåpad träyta använder du White Wood Protector. Den ger ett effektivt skydd mot fläckar från vätskor och spill. En behandling med White Wood Protector ger ett långvarigt resultat, och behöver inte göras om mer än max 1-2 gånger per år.
Oljat trä
För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderar vi att möbeln oljas in med Vaxolja. Vaxoljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från väskor och spill, och gör att möbeln blir lättare att göra ren om olyckan varit framme. Vill man bara ha en “ren” oljebehandling utan det extra skydd som Vaxolja ger, använder man Möbelolja.
Rekommenderad användning för båda dessa produkter är ungefär 2-3 gånger per år eller vid behov.
Vaxat trä
Vax är en gammal metod att behandla trä på. Vaxade träytor ger ett visst skydd mot spill men framförallt ett vackert djup i ytan och en naturlig känsla. Black Bison Antikvax är lätt att applicera och ger en vacker och tålig yta. Rekommenderad användning vid behov.
Lackat trä
Lackade träytor är betydligt tåligare mot spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men med tiden behöver även den lackade ytan fräschas upp. Möbelpolish polerar man in med en mjuk trasa, repor i lacken poleras bort på ett enkelt och smidigt sätt, och smuts löses upp och fastnar i trasan.
Klicka här för att se alla våra möbelvårdsprodukter.
Du hittar hela Leather Masters produkt sortiment här: www.leathermaster.se